Øko-tøj – hysteri eller hold i virkeligheden?

Kan det virkelig passe, at økologi er meget bedre end traditionel behandling af tekstiler – noget vi har haft igennem mange år.

Er det hysteri, når nogle forældre insisterer på at iklæde deres små purke økologisk børnetøj? Hvorfor ikke bare vælge i blinde og hive noget ganske almindeligt børnetøj ned fra stativerne i H&M, Bilka eller Babysam? Er det så afgørende om tøj er økologisk eller ej?

Såvel producenter som forhandlere af økologisk børnetøj har argumenterne i orden, når det handler om at fremhæve fordelene ved netop denne type af børnetøj. Det er sundere, det er bedre for miljøet, det er mere åndbart, det er mere holdbart og så videre. Men har det hold i virkeligheden? Det korte svar er ja! Går man systematisk til værks og undersøger argumenterne et for et vil man finde ud af, at det faktisk er reelt nok.

På bomuldsmarkerne har arbejderne interesse i at undgå angreb fra insekter og larver. Denne type skadedyr æder for det første bomulden og for det andet borer de sig ind i bomuldsplanterne og tager ophold der. Dette vil på sigt ødelægge planten. Måden, hvorpå insekter og larver bekæmpes, er sprøjtning. Såvel med pesticider som med kemisk gødning. Denne metode er meget effektiv og derfor ganske udbredt.

Ulempen ved sprøjtningen er imidlertid, at bomulden efter høsten stadig vil indeholde rester af den kemiske gødning og pesticider. Og disse skadelige stoffer vil således også være til stede i materialet resten af forarbejdningsvejen og slutteligt sidde i det tøj, som vi forbrugere tager ned fra hylden. Det er ikke kun børnetøjet, men også i sengetøj – som du jo putter dine små børn i. Derfor kan økologisk sengetøj også være en tanke du skal give det.

Et andet perspektiv på sprøjtningens konsekvenser er de forhold, som arbejderne ude i bomuldsmarkerne, må leve under. De får pesticider og kemisk gødning ind gennem huden via arbejdet og ydermere indåndes de skadelige stoffer.

Ud over sprøjtegifte tilsættes bomulden fra den almene høst også andre kemikalier med det formål at bevare blødhed og beskytte det under transport. Senere i forarbejdningsprocessen tilsættes farve og i nogle tilfælde også parfumerede stoffer. Alt sammen for at få det færdige produkt til at fremstå så farverigt og indbydende som muligt. De anvendte farvestoffer indeholder tungmetaller, som er giftige for både miljø og spildevand. Ydermere kan de være årsag til allergi, hvis det kommer i kontakt med huden.

Når vi klæder vores børn i økologisk tøj er det både for at beskytte barnet og naturen. Et barns hud er utrolig sensitiv og reagerer på selv de mindste påvirkninger. Reaktioner kan være eksem, udslæt, nældefeber og allergi. Dette kan begrænses til et minimum ved at vælge tøj uden pesticidrester, unødige kemikalier, tungmetaller og parfumerede stoffer.

Åndbarheden i økologisk børnetøj er højere end i almindeligt, konventionelt børnetøj. Ubehandlede bomuldsfibre tillader en større luftpassage end behandlede fibre. Holdbarheden er også bedre i økologisk børnetøj. Ved regelmæssig vask vil de tilsatte farvestoffer skylles ud af tøjet og kemikalier og pesticidrester vil komme ud med skyllevandet. Således mister tøjet sin farve og miljøet forurenes.

Så helt overordnet er der ingen tvivl om, at økologisk børnetøj er langt den sundeste løsning såvel for barnet som for vores omverden. Sidstnævnte være sig både arbejderne i alle led af tilblivelsen af et stykke tøj, fra bomuldsmark til butikshylde, som for vores miljø generelt.

Læs mere om de forskellige miljøcertificeringer her.

Speak Your Mind

*